Sosyal Medya Hakkında Ne Biliyorsunuz? Bu soruya yanıt vermeden evvel şunu bilmenizde yarar var; Siz sosyal medya hakkında düşündüğünüzden de çok şey biliyorsunuz. Sosyal Medya, bireyleri birbirleri ile iletişimde ve bağlantıda tutan bir sistemdir. Eğer siz de akıllı bir iletişimci ve bağlantının önemini bilenlerdenseniz o zaman hali hazırda sosyal medyanın da ne olduğunu biliyorsunuz demektir.
Ashton Kutcher’in, Twitter takipçilerinin sayısı 1 milyonu geçip CNN takipçilerini alt ettikten sonra dediği gibi “Tek başına bir insanın sesi (söylemleri, varlığı) en az medya devlerinin varlığı kadar güçlü olabilir” Kutcher bu başarıyı medyanın demokratlaştırması olarak tanımlamıştı. Bu yorumun ardından aklımda bir dizi soru oluşmasına mani olamadım. “Medya daha önceden demokratik değimliydi?” “Bir adamın 1 milyon takipçiye ulaşması mı medyayı demokratikleştirecekti?”
Belki de demokratik olma ya da demokratlaşma bu sistemin içinde kullanımı yanlış olan kelimelerdir. Sosyal Medya, iletişim gücünü serbest bırakarak her bir bireye tek tek bağlanma şansını verdi. Böylece bire bir iletişim ve bağlantının gücü ilgi duyulan ve merak edilen konularda bir çeşit optimizasyon sağlamış oldu. Sosyal Medya hakkında okuduğunuz hemen her dokümanın temelinde bağlantı ve ilişki kurgulamanın öneminin olduğunu göreceksiniz.
Geleneksel yapı içerisinde iletişim 3 temel yapı üzerinde kurulur.
1- Yüz yüze iletişim
2- Telefonla İletişim
3- Yazılı İletişim
Eğer önemli bir görüşme söz konusu ise hemen hepimizin ilk terciği yüz yüze iletişimden yana olacaktır. Telefonla iletişim zamanın sınırlı olduğu, mesafelerin uzak olduğu zamanlarda tercih edilir. Yazılı iletişim ise, iletişim kanalları içinde üçüncü ve son sırada yer alan iletişim türüdür. Her iki koşulun da oluşmadığı yüz yüze iletişimin mümkün olmadığı, telefonun ise yetersiz kaldığı durumlarda yazılı iletişim tercih edilir.
Oysa günümüzde iletişim kanalları çok daha geniş bir yelpazeye yayılıyor. Tercihlerimiz zaman proseslerine bağlı gelişse de aktarmak istediğimiz mesajı ne kadarlık bir bağlantıyla ileteceğimiz karşı tarafa duyduğumuz samimiyet hatta içtenlik düzeyimizle ilintili olarak gerçekleşiyor. Hal böyle olunca da sosyal medya kanalları, geleneksel medya kanallarından daha farklı bir iletişimi destekler duruma geliyor. Zira CNN’nin ana hedefi samimiyet ya da içtenlik değil doğru haber aktarımının en hızlı şekilde gerçekleştirmek. Oysa bahsi geçen haber şaşırtıcı bir hızla sosyal medya kanallarında da paylaşılıyor üstelik paylaşım bir arkadaşımız ya da tanıdığımız hatta beğeni ile takip ettiğimiz kişi aracılığı ile yapılıyor. Bu da ilgili haberin geleneksel medya kanallarının paylaşımından çok daha samimi, inandırıcı, içten hatta ilgi çekici olmasını sağlıyor. Geçmişte takip ettiğimiz bir kişi hakkında çıkan bir haberin doğrulanması için yüz yüze demeçler önem taşırken şimdiler de hızlı ve anında cevap hakkına sahip olmasını sağlayan sosyal medya kanalları öncelik kazanıyor. İşte bu nedenle de gerek marka gerekse de şahısların sosyal medya ağlarını kullanması önem taşıyor. Ve bu nedenle de Sosyal Medya güvene ve samimiyete dayalı ilişkilerin ve iletişimin geliştirilebileceği en önemli kanal olarak karşımıza çıkıyor.
Peki, Sosyal Medya Hakkında Ne Biliyoruz?
1- Sosyal Medya yeni nesil, genç ve yenilikçi kişilerce tercih edilen bir kanal… Günümüz gençliği sosyal medyayı anlıyor ve kullanıyor. Hatta kullanmaktan da öte adeta sosyal medyayı solukluyor. Doğru iletişim ve bağlantıda olmak adına gençlik sosyal medya ağlarını kullanıyor. Çok değil bundan birkaç yıl evvel gençler telefon ile iletişim kurarlarken şimdilerde gençlik cep telefonu ve MySpace bağlantılarını tercih ediyor. Cep telefonuna MySpace yükleyen her gence otomatik olarak bir Twitter hesabı açılıyor. Ve Twitter, gençlik için en güçlü iletişim ağını sağlıyor.
2- Sosyal Medya iki yönlü iletişim sağlıyor. E-mail gönderimi ile kurulan tek yönlü ve zamansız bir iletişim yoluydu. Burada zamansızdan kast ettiğim, e-mail anlık değil süresiz iletişim araçlarındandı. Oysa Twitter çift yönlü ve anlık mesajlaşmaya olanak tanıyan bir sistem. Ayrıca sistem iki kişi arasında kurgulanmış gibi görünse de tek seferde milyonlarca insanla iletişim kurmayı ve gönderilen mesajın birden çok kişi tarafından görünebilir olmasını sağlıyor.
3- Sosyal Medya, kişilere daha derin bağlantı ve iletişim imkanı tanıyor. Önceki iletişim kanalları ile kişiler birbirlerini sadece yazılan kadarı ile tanırken günümüzde Facebook aracılığı ile karşındaki kişinin nasıl bir fiziğe sahip olduğunu, Pazar günleri öğleden sonra ne yapmaktan hoşlandığını, favori film ya da aktör tercihlerini hatta hangi yemekleri sevdiğine kadar pek çok kişisel detayı öğrenebilmek mümkün. Facebook aracılığı ile karşınızdaki kişinin hayatına dair gelişmeleri de en ince ayrıntısına kadar takip edebiliyorsunuz.
4- Sosyal Medya geçici değil kalıcı bir sistemdir.
5- Sosyal Medya pazarlama ve reklamcılık alanında birçok değişiklik yapılmasını gerekli kılmaktadır. Tanıtım, iletişim, pazarlama ve reklam faaliyetlerinin sosyal medya ile ilintili olarak yeniden revize edilmesi günümüz iletişim kanalları için artık bir zorunluluktur. Eskinin fısıltı gazetesi diye adlandırılan ve kulaktan kulağa yayılan haber anlayışının bugün farklı bir platformda vücut bulmuş halidir, Sosyal Medya.
Peki, Sosyal Medya Hakkında Ne Bilmiyoruz?
1- Sosyal Medya bizi nereye götürüyor? Önümüzdeki 5 yılda nerede olacağız? Bu sorularla ile ilgili en ufak bir ipucuna sahip değiliz ve bilmiyoruz…
2- Hangi Sosyal Medya kanalları hayatta kalmayı başaracak? Twitter zamana yenik düzecek mi? Küçük kuş büyük kedi Google tarafından yenilecek mi? Myspace eski popülaritesini hali hazırda yitirmeye başladı, peki ya Facebook? Benim kişisel görüşüm bu her bir kanalın zamanla kendi niş alanlarını yaratacağı ve bulacağı yönünde. Myspace daha çok gençler tarafından kullanımına devam ederken Twitter dünya çapında bir mesajlaşma ağına dönecek.
3- Sosyal Medya, pazarlama, halkla ilişkiler, kurumsal iletişim satış ve pazarlama alanlarına nasıl etki edecek? Bu konuda kişisel görüşüm geleneksel yaklaşımların bir iki sene içinde kaybolacağı ve yenilikçi market arayışlarının daha çok gündemde olacağı yönünde örneğin Article Marketing gibi bilgi ve referansa dayalı alanlar çok daha gündeme gelecek.
4- Sosyal Medya tamam da sırada ne var? Bu da bir diğer bilinmeyene yöneltilmiş soru. Şu anda Web 2.0 devrini yaşıyoruz. Önümüzdeki günler için Web 3.0 veya 2.5 konuşuluyor. Peki, bu Web 3.0 veya 2.5 neye benzeyecek. İşte bu sorunun cevabını yaşayarak göreceğiz.
Kurumsal İletişim alanında faaliyet gösteren biri olarak bu sistemlerin tamamının beni heyecanlandırdığını söylemeden geçemeyeceğim. Sosyal Medya iletişim ve bağlantıda olmak adına yeniliklere açık bir mecra. Tüm bu gelişmelerin eğlenceli yanı ise eğlenceye katılmaktan geçiyor.
Sosyal Medya ile ilgili daha fazla makaleye ulaşmak için lütfen tıklayın.
P. Bahar Özbal
17.01.2011
www.makalemarketi.com
Hakkımda
- P.Bahar Özbal
- Gezmeyi, fotoğraf çekmeyi bir de yazı yazmayı seviyorum... Deniz ve Can'ın tam zamanlı annesi olarak bebek ve çocuk gelişimi, ekonomik alışveriş tüyoları, kaliteli bebek kıyafetleri gibi çocuklu yaşama dair ne varsa okuyup, araştırıyor, bunları diğer anne adaylarıyla paylaşmayı seviyorum. Kurumsal hayatı geride bırakılmış eski bir Kurumsal Iletişim Müdürü ve editör olarak bu alandaki deneyimlerimi pbailetisim isimli bloğumda, bebek için alışveriş yaparken iyi bir rehber gibi kullanabileceğiniz denenmiş ürün yorumlarını bebek için alışveriş isimli bloğumda bulabilirsiniz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder