Hakkımda

Fotoğrafım
Gezmeyi, fotoğraf çekmeyi bir de yazı yazmayı seviyorum... Deniz ve Can'ın tam zamanlı annesi olarak bebek ve çocuk gelişimi, ekonomik alışveriş tüyoları, kaliteli bebek kıyafetleri gibi çocuklu yaşama dair ne varsa okuyup, araştırıyor, bunları diğer anne adaylarıyla paylaşmayı seviyorum. Kurumsal hayatı geride bırakılmış eski bir Kurumsal Iletişim Müdürü ve editör olarak bu alandaki deneyimlerimi pbailetisim isimli bloğumda, bebek için alışveriş yaparken iyi bir rehber gibi kullanabileceğiniz denenmiş ürün yorumlarını bebek için alışveriş isimli bloğumda bulabilirsiniz...

18 Şubat 2011 Cuma

Doğru İş Arama Teknikleri: İş Ararken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kriz ve iş kaybı içinde bulunduğumuz yüzyılın en temel problemlerinden. İşten çıkarılma ya da işten ayrılmayla ortaya çıkan işsizlik ise çağımızın sorunu. Hangi nedenden ötürü olursa olsun işini kaybeden bireyler gelişmiş kişisel donanımlarına rağmen iş bulmakta ne yazık ki başarılı olamıyorlar. Kimi bireyler ise kendilerini mutsuz edecek koşullara evet demek durumunda kalıyor. Oysaki geçici değil kalıcı çözümlerle hareket etmek hem bireyin hem de işverenin öncelikli tercihi olmalı. Bu noktada iş ararken bazı temel soruları doğru yanıtlamalı ve doğru iş arama teknikleri benimsenmelidir.

Eğitiminiz, kariyer geçmişiniz ve donanımınıza bağlı olarak öncelikle kendi ihtiyaçlarınızı doğru değerlendirmeli ve tercihinizi istediğiniz alanda, olmak istediğiniz çalışma ortamına ulaşmaktan yana kullanmalısınız. Unutmayın, çalışanın memnuniyeti ancak çalışanın isteklerinin sağlandığı ortamda mümkün olabilir. Ve ne istediğinizi bilemezseniz bulduğunuz iş sizi ne kadar iyi olursa olsun mutlu etmeyebilir. Hangi işi yapmak istiyorsunuz? Nerede çalışmak istersiniz? En az ne kadar maaş size istediğiniz yaşam standardını sağlayabilir? İş yeriniz evinize ne kadar uzaklıkta konumlanabilir? Özel sağlık sigortası, prim ve ikramiyeler sizin için ne kadar önemli? Gibi sorulara yanıt arayarak önceliklerinizi belirlemelisiniz.

İş Ararken Nelere Dikkat Etmeli, Neler Yapmalı Ve Neler Yapmamalısınız?

1- Aradığınız gibi bir işi bulmak bazen birkaç haftada gerçekleşebilirken bazen de aylarınızı alabilir. Bu noktada sabırlı olmalı ve ümitsizliğe kapılmamalısınız. Zaman zaman yaşamakta olduğunuz süreç sizi umursuzluğa sürüklese de inançlı olmayı sürdürmeli ve size uygun bir işin mutlaka karşınıza çıkacağına inanmalısınız.

2- İş aramak da bir iştir. Bu süreyi kendi hayatınız için çalıştığınız bir dönem olarak kabul etmek pek çok noktada sizi sıkıştıran duygu ve düşüncelerden uzaklaştıracaktır. Elbette bir hayatı idame ettirmek ve gereksinimleri karşılamak için paraya ihtiyacınız var ama iş aramakla geçirdiğiniz sürenin de hayatınızın geri kalanı için önemi var.

3- Özgeçmişinizi gözden geçirin. Etkili ve doğru hazırlanmış bir özgeçmiş sizin en temel referansınızdır. Aramakta olduğunuz işin niteliklerine göre CV’nizi güncel tutmaya özen gösterin. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak ve etkili-doğru özgeçmiş hazırlamak için “CV Hazırlamanın Püf Noktaları” isimli makalemi okuyabilirsiniz.

4- Kariyer siteleri, gazete ilanları, insan kaynakları ofisleri, işve iş bulmaya yönelik yayınlar gibi sizi aradığınız işe ulaştıracak iş arama kanallarınızı belirleyin. Ayrıca linkedin, xzing gibi kariyer geçişinizi açık şekilde sergileyebileceğiniz sosyal ağları da değerlendirme listenize alın. Kim bilir belki de aradığınız iş sizi seçer…

5- Müracaat ettiğiniz iş yerlerinden gelen davetlere mutlaka ve zamanında gidin. Eğer bir sorundan ötürü gidemezseniz ya da sonradan başvurduğunuz pozisyonda çalışmak istemediğinize karar verdiyseniz mazeretinizi uygun bir dille açıklayarak katılım gösteremeyeceğinizi önceden bildiriniz. Unutmayın, hatalı bir davranışınız hiç ummadığınız bir yerde hiç ummadığınız bir zamanda size geri dönebilir.

6- Her görüşme olumlu geçmez. Nasıl ki özgeçmişinizi gönderdiğiniz her iş yerinden mülakat teklifi gelmeyeceği gibi her gittiğiniz görüşme de olumlu olacak anlamına gelmez. Bu da demektir ki aldığınız ret cevapları sizi yıldırmamalı! Her bir iş mülakatını bir deneyim olarak kabul edin. Her geçen iş görüşmesinden sonra heyecanınızın biraz daha dizginlendiğini, kendinizi ifade etmenizin daha kolaylaştığını göreceksiniz. İş aramaktan ve görüşmelere gitmekten yılmayın.

7- İşverenlerin en temel sıkıntılarından biri hazırladıkları pozisyona müracaat eden adayın, müracaat ettiği pozisyon ya da iş yeri hakkında bilgi sahibi olmamasıdır. Bu nedenle görüşmelere gitmeden evvel müracaat ettiğiniz pozisyonu, aranılan nitelikleri, bu niteliklerdeki deneyimlerinizi gözden geçirin, iş yerinin tarihçesi, sektördeki yeri ve iş alanına ilişkin bilgi sahibi olun.

8- Mülakata giderken kılık kıyafetinize; saç, makyaj, traş ve benzeri kişisel hijyeninize özen gösterin. Giyiminizde, aksesuar seçiminde çok abartılı olmamaya dikkat edin. Bu konuda ayrıntılı bilgi için “İş Görüşmesinde Ne Giyilmeli Ne Giyilmemeli” isimli makalemi okuyabilirsiniz.

9- İş arama sürecinde mülakat amacı ile gittiğiniz bazı iş yerlerinde farklı tavır ve davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Koşullar her ne olursa olsun saygıyı elden bırakmamak önemlidir. Uzun süre beklemek, uzun forumlar doldurmak, önceden bildirilmemiş sınavlarla karşılaşmak, mülakat sırasında sabrınızın sınandığını size düşündüren tavır ve davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Tüm bu olumsuz koşullar karşılığında sükunetinizi korumak, sinirlenmemek size artı referans sağlar. Siz o iş yerinde çalışmayı seçmeseniz bile ileride karşınıza çıkacak diğer iş imkanlarında bu referans size farklı kapılar açabilir.

İş Arama Teknikleri ile ilgili daha fazla makaleye ulaşmak için lütfen tıklayın

P. Bahar Özbal
10.02.2011
www.makalemarketi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder