Hakkımda

Fotoğrafım
Gezmeyi, fotoğraf çekmeyi bir de yazı yazmayı seviyorum... Deniz ve Can'ın tam zamanlı annesi olarak bebek ve çocuk gelişimi, ekonomik alışveriş tüyoları, kaliteli bebek kıyafetleri gibi çocuklu yaşama dair ne varsa okuyup, araştırıyor, bunları diğer anne adaylarıyla paylaşmayı seviyorum. Kurumsal hayatı geride bırakılmış eski bir Kurumsal Iletişim Müdürü ve editör olarak bu alandaki deneyimlerimi pbailetisim isimli bloğumda, bebek için alışveriş yaparken iyi bir rehber gibi kullanabileceğiniz denenmiş ürün yorumlarını bebek için alışveriş isimli bloğumda bulabilirsiniz...

18 Şubat 2011 Cuma

İş Aramanın İlk Adımı: Doğru Planlama...

İş aramak ciddi bir süreçtir. Bu süreç kimileri için çok kısa olurken kimileri için de uzun ve meşakkatli bir sürece dönüşür. Doğru adımları atarak ve bir program çerçevesinde hareket ederek bu süreci planlayabilir, kendiniz için zamanı avantaja dönüştürebilirsiniz. Nasıl mı?

1- Kısa Vadeli Çözümlere Prim Vermeyin!
Niteliklerinizi, kariyer hedeflerinizi, kişisel özelliklerinizi iyi analiz edin. Hedeflerinizle uyumlu olduğu kadar donanımınızla da uyumlu alanlarda iş aramaya dikkat edin. Zaman ve enerjinizi etkin kullanın. Sizin için uygun olmayan pozisyonlara müracaat etmeyin. İş aramak bir süreçtir, bu süreci hayatınızda sık tekrar etmenize neden olacak tercihlerde bulunmayın. Sizin için uygun olmayan bir işi sırf bir işte çalışıyor olmak için kabul etmeyin, bu kabulleniş kısa vadede süreç tekrarına neden olacaktır.

2- Unutmayın, Bir İşiniz Olmadığına Göre Şu Andaki En Önemli İşiniz İş Aramak!
Elbette çalıştığınız süre boyunca çok yoruldunuz. Dinlenmek hakkınız. Ama unutmayın ki şu anda çok önemli bir işiniz var. Kariyerinizi planlamak! Adeta işe gider gibi sabah erken kalkmalı ve gününüzü programlamalısınız. Bu süreçte bir takım görüşmelere gideceğiniz gibi arayışlarınıza da devam edeceksiniz. Ayrıca günün hangi saatinde, bir görüşmeye çağırılmak için geri aranacağınızı da bilemezsiniz.

3- Kendinizi Sevin
Evet, zorlu bir süreçten geçiyorsunuz ve önceliğiniz iş bulmak. Ancak kendinizi iş bulmaya adamayın. Sosyal hayatınızda zaman ayırın, kendinizi rahatlatacağınız aktiviteleri yapmaya özen gösterin. Kendinizi zorlayarak işleri daha kolay bulunur kılamazsınız. Bu nedenle kendinizi sevin ve hırpalamayın. Panik halde oradan oraya koşturmak size yarardan çok zarar verir. Kendinizi sevin, sadece yapılması gerekenleri yapın ve zamanı akışına bırakın. Olacak olan olur.

4- İyi Planlama Başarı Getirir
Hemen her konuda hazırlıklı olacağınız bir plan program yapın. Özgeçmişinizi hazırlayın, gerekli müracaatları yapın. Görüşmelerde ne giyeceğinize karar verin ve hazırlayın. Hiçbir şeyi son dakikaya bırakmayın. Her an iş görüşmesine çağırılabileceğinizin farkında olun ve kişisel bakımlarınızı (saç-sakal tıraşı; manikür gibi…) ihmal etmeden her daim hazırlıklı olun.

5- Motivasyonunuzu Yüksek Tutun
Çevre önemli bir faktördür. Etrafınızda yer alan kişiler sizin iş arama sürecinizde en büyük destekçiniz oldukları gibi zaman zaman motivasyon kaybı yaşamanıza neden de olabilirler. Siz inançlı ve kararlı olduğunuz süre boyunca dış etkenler size etki edemezler. Bu süreçte sadece aile değil iş aramakta olduğunuz sektör ile ilintili arkadaşlarınız hatta sizin gibi iş arayan diğer kişiler de motivasyonunuz üzerinde etki yaratabilir. Yaşanan olumsuz deneyimlerin paylaşımının söz konusu olabileceği bu tüp durumlar sizi karamsar bir ruh haline sürükleyebilir. İşte bu nedenle iletişim kurun ama negatif etkileşimli alanlardan da uzak durun. İş arama sürecinde yaşanan olumsuzluk yüklü duygular sizi başarıdan uzaklaştıracaktır.

İş Arama Teknikleri ile ilgili daha fazla makaleye ulaşmak için lütfen tıklayın

P. Bahar Özbal
10.02.2011
www.makalemarketi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder